Bleken

BLEKEN VAN DE TANDEN

Gezien de populariteit van het bleken (witter maken) van de voortanden, heb ik wat informatie op papier gezet. Er is een verschil van bleken van gezonde tanden of van tanden die verkleurd zijn na bijv. een wortelkanaalbehandeling.

Gezonde tanden:
Waarmee wordt nu gebleekt?

In de handel zijn een heleboel verschillende bleekmiddelen te koop, te denken valt aan tandpasta’s (whitening tandpasta’s) tot aan bitjes waarmee men zelf thuis een bleekgel op de tanden kan aanbrengen. Gebleekt wordt met waterstofperoxide. (te vergelijken met het bleken van het haar bij de kapper voordat er gekleurd wordt) Deze waterstofperoxide is er  in verschillende concentraties, variërend van 0,1 tot 1%

Is bleken gevaarlijk?

Net zoals bij het bleken bij de kapper, waar met sterke concentraties wordt gewerkt, is een forse concentratie (6-35%) gevaarlijk voor het tandvlees en de huid. De tanden worden er ook brozer van (vergelijk het maar na het eten van spinazie, dan voel je ook een ruw laagje op de tanden, dat is een laagje glazuur wat is opgelost door de spinazie)
Producten die te koop zijn op internet, waarvan de samenstelling onduidelijk is en waarbij binnen 1 uur de tanden gebleekt zouden zijn, zou ik u dus afraden, omdat hier mogelijk sterke concentraties worden gebruikt.
Ook de producten die een maand of 6 werken (bijv. geplakte bleekstrips op de tanden) zijn financieel bijna net zo duur als een bleekmiddel in een lepel die ca. 4 jaar werkt.

Wat is een “veilige” bleekmethode?

Een veilige bleekmethode is die methode waarbij met de laagst mogelijke concentratie waterstofperoxide de gewenste bleking kan worden bereikt. Dit moet dan gebeuren met een goed passend bitje, een zogenaamde lepel, waarbij deze dan meestal 2 x daags een halfuurtje gedurende twee weken moet worden gedragen. Door Europese afspraken per 1 november 2012 zal de bleekconcentratie maximaal 6% mogen bedragen en mag het bleken alleen nog maar onder toezicht van een tandarts gebeuren.

Moet je gedurende het bleken nog ergens op letten?

Gedurende de bleekperiode moet men alle producten die kleurstoffen bevatten vermijden, dus geen rode wijn, rode bieten, spinazie, drop, thee, koffie, roken etc. Doordat het glazuur openstaat gedurende de bleekbehandeling bestaat anders het risico dat de kleurstoffen in de tand trekken en dan lukt het bleken niet.

Hoe lang blijft het gebleekt?

Het resultaat is bij de lage concentratie meestal drie a vier jaar, doch dit kan per individu verschillen.

Is bleken altijd voldoende voor de voortanden?:

Oude vullingen en kronen bleken niet, dus die moeten na de bleekbehandeling vaak ook worden vervangen omdat de kleur niet meer past bij de gebleekte wittere tanden.

Wat kost het?

De thuisbleek methode met bij de door de tandarts gemaakte nauwkeurig aansluitende lepels en 5.7% bleekgel kost ca. € 415,00. Dit is inclusief een uitgebreide 1e bleeksessie bij ons in de praktijk.
Houdt er wel rekening mee dat dit niet ook de kosten van het eventueel moeten vervangen van vullingen en/of kronen betreft.
NB: Als er na een aantal jaren opnieuw gebleekt moet worden en de lepels passen nog, dan zijn de kosten ca € 85,-

Welke soort gaat er gebruikt worden?

Inmiddels zijn wij per 1 september 2019 overgestapt naar een produkt van Cavex Bite & white, waarbij met 16% Carbamideperoxide wordt gebleekt hetgeen overeenkomt met 5,7% waterstofperoxide.

Bleken van tanden die een wortelkanaalbehandeling hebben gehad:

Hierbij moet van geval tot geval bekeken worden wat de beste methode is om (vaak een enkele) tand te bleken of mooier te maken.